· 

Fermenterade morötter

syrade grönsaker, syrade morötter, syrade recept, fermentera recept, fermenterade grönsaker, kostrådgivning online
syrade / fermenterade morötter

Detta enkla recept på fermenterade morötter kan du även använda för andra grönsaker som fermenteras utan sin egna saft, t.ex. blomkål, broccoli eller rödbeta.

 

Använd bygelglas, tex. Från Weck eller IKEA (Korken). Jag föredrar Weck-glas, då jag använder en mindre lockstorlek som tyngd (deras vanligaste glasburkar har vanligtvis storlek 100, jag beställer då separat ett 80-glaslock, som brukar passa perfekt och täcka grönsakerna så de inte flyter upp till ytan. Till det här receptet använder jag enliters-glas.

Att hålla grönsakerna under ytan är egentligen A och O då du gör syrade grönsaker: Mjölksyrebakterier utvecklas fint i vätska, en dålig bakterieutveckling behöver i detta sammanhang syre. Så fort en bit morot eller annan grönsak sticker upp, kan mögel eller bakterier bildas. 

Recept Morotsticks

1/2 liter vatten

1 msk havs- / bergsalt (20 g)

500-700 g morötter (ekologiska!)

1 vitlöksklyfta (valfritt) 

  1. Förbered saltlaken. Lös saltet i lite varmt vatten och låt svalna till rumstemperatur.
  2. Skala morötterna och skär av toppen. Skär sedan till den längd som krävs för att bitarna ska passa i glaset där de ska fermenteras, antingen på längden eller på bredden. Lämna 2-3 cm utrymme mellan morötter och lock.
  3. Skär morötterna på längden så de blir smalare, tex. I fjärdedelar.
  4. Skala vitlöken och placera den i botten av glaset. Om du inte gillar vitlök kan du hoppa över detta steg.
  5. Packa morotsbitarna tätt i glaset. Ju mer morotssticks i glaset desto bättre, så flyter de inte upp till ytan så lätt.
  6. Häll den avsvalnade saltlaken över morotsbitarna. Dessa bör täckas helt och ett par centimeter till, helst upp till kanten. Vätskan skyddar mot dålig bakteriebildning och mögel.
  7. För att hålla nere grönsakerna under ytan, lägg en glas- eller keramiktyngd överst. Om du har ett Weckglas kan du ta en mindre lockstorlek. Ikeas bygelglas är för små i öppningen, där passar bara 60-locken igenom öppningen, men täcker då inte allt. Jag använder också klara, icke färgade, glaskulor, teljus-hållare av klart glas el. dylikt.
  8. Stäng burken efter du sett till att alla grönsaksbitar befinner sig under ytan. Låt burken stå i rumstemperatur (18-22°C) på en mörk plats, eller lägg en handuk över. Placera en tallrik under burken, ifall vätska sipprar ut.
  9. Efter 1-2 veckor ska morotssticksen placeras i kylskåpet. I stället för vitlök kan du använda tunna skivor ingefära. Servera gärna med hummus. 

Viktigt:

  • Använd inga glasburkar med skruvlock, då luft som bildas måste kunna vika undan (explosionsrisk).
  • Använd inget jodsalt! 

Behöver du kostrådgiving eller vill du ha en personlig vägledning när du fermenterar? Jag erbjuder båda tjänster online. Vi ses via skype eller zoom och kommunicerar efteråt via mejl.

Fermentera andra grönsaker

Nedan ser du blomkål, bilden till vänster precis i början av fermenteringsprocessen. Den andra bilden visar hur mjölksyrebakterierna förökat sig, vattnet blir grumligt. Vid syrade morötter blir saltlaken kanske inte lika grumlig, det kan vara lite olika beroende på vilka grönsaker du använder.

 

Du ser även i första bilden hur jag använt ett IKEA-bygelglas med blomkålens blad som spärr och glaskulor, så blomkålsbitarna håller sig under ytan.

syrade grönsaker, fermentera recept, kostrådgivning online
Fermenterat blomkål med glaskulor
syrade grönsaker, fermentera recept, kostrådgivning online
Syrade grönsaker med mjölksyrebakterier

Helena Ahonen

Naturterapeut & Kostrådgivare

Fasta-rådgivare

Vegansk kost för idrottare, mammor och barn (alla är självklart välkomna!)

 

Telefon: 076-705 50 55

E-mail: info [at] naturpraktiken-alvaret.se

 

Adress:

Ebbelunda 201

386 62 Mörbylånga